Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa jarzynowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 50 dag
ciecierzyca 20 dag
pomidory 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
ocet winny 1/2 szklanki
gesta kwaśna smietna 3/4 pojemnika
papryczka peperoni 1
natka 1/2 peczka
sól
pieprz
curry
sos tabasco kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa jarzynowa

Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc do napęcznienia. Czosnek obrać, przeci-snąć przez praskę. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory oczyścić, umyć i pokroić na ćwiartki. Oliwę mocno rozgrzać, podsmażyć na niej czosnek, marchewki, pomidory i osączoną ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem, zalać octem i 3 szklankami wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, garnek z zupą przykryć, dusić około godziny. W tym czasie obrać dynię i usunąć z niej pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Peperoni oczyścić, umyć i posiekać. Zupę zmiksować, włożyć do niej dynię i peperoni, gotować na małym ogniu kolejne 20 minut. oprawić na pikantnie solą, pieprzem i tabasco. Natkę posiekać. Zupę przelać na talerze, każdą porcję udekorować kleksem śmietany i posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak