Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kalarepki i brokułów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepki 2 sztuki
brokuły 40 dag
kwaśna śmietana 1/2 pojemnika
ser pleśniowy pinu 8 dag
margaryna 1 łyżka
mąka 1 łyzka
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kalarepki i brokułów

Kalarepki oczyścić (kilka młodych zielonych listków odłożyć do dekoracji gotowej potrawy), a następnie obrać, dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na nieduże różyczki. Zagotować pó) szklanki wody, osolić, wrzucić kalarepkę i brokuły. Dusić około pięciu minut. Osączyć, wywar pozostawić. Przygotować sos serowy: tłuszcz mocno rozgrzać w rondlu, zasma-żyć na nim mąkę. Zalać wywarem z warzyw, zagotować. Wrzucić pokrojony ser pleśniowy, ciągle mieszając stopić. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Warzywa ułożyć warstwami w płaskiej, żaroodpornej formie. Polać sosem, posypać orzeszkami pinii. Potrawę wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 40 minut w temperaturze 17S°C. Gotową zapiekankę wyjąć, udekorować listkami kalarepki. Można podawać ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa: fryka-delek, steków, kotletów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 30.09.2013 23:41
trzeba będzie spróbować
SyMiki 15.10.2011 22:31
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak