Sposób przygotowania

Cukinie umyć i bez obierania przekroić każdą wzdłuż - na połówki..
Wydrążyć nieco miąższu i wnętrze lekko posolić.
Ryż zalać wrzątkiem i gotować ok. 5-6 minut w osolonej wodzie a następnie odcedzić go i dodać do mięsa.
Wbić do masy żółtko, wyrobić na gładką masę, doprawić solą i pieprzem do smaku (można, ale niekoniecznie dodać drobno posiekaną marynowaną czerwoną paprykę).
Masło i mąkę zasmażyć, ale nie rumienić i rozprowadzić mlekiem - gotować jeszcze 2-3 minuty i doprawić solą, pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową.
Wnętrza cukinii napełnić farszem i polać po wierzchu sosem, rozprowadzając sos równomiernie na całej powierzchni.
Ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec w nagrzanym piekarniku.
Przed końcem pieczenia posypać utartym żółtym serem każdą połówkę.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    sprobowac tak przyzadzonej cukini..
  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    ZAWSZE CHCIAŁAM TAKA ZROBIC
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    nigdy nie próbowałam a widzę szkoda
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    super mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    muszę spróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    klaudusia198888

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    podoba mi się
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    smaczny obiad

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !