Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana cukinia

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małe cukinie 2 st
mielone mięso drobiowe 40 dag
ryż 0,5 szkl
żółtko jajek 1 szt
masło łyżka
mąka łyżka
mleko 3/4 szkl
żołty starty ser 15 dag
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana cukinia

Cukinie umyć i bez obierania przekroić każdą wzdłuż - na połówki..
Wydrążyć nieco miąższu i wnętrze lekko posolić.
Ryż zalać wrzątkiem i gotować ok. 5-6 minut w osolonej wodzie a następnie odcedzić go i dodać do mięsa.
Wbić do masy żółtko, wyrobić na gładką masę, doprawić solą i pieprzem do smaku (można, ale niekoniecznie dodać drobno posiekaną marynowaną czerwoną paprykę).
Masło i mąkę zasmażyć, ale nie rumienić i rozprowadzić mlekiem - gotować jeszcze 2-3 minuty i doprawić solą, pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową.
Wnętrza cukinii napełnić farszem i polać po wierzchu sosem, rozprowadzając sos równomiernie na całej powierzchni.
Ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec w nagrzanym piekarniku.
Przed końcem pieczenia posypać utartym żółtym serem każdą połówkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 14.08.2014 11:21
smaczny obiad
zuzanna_z 18.01.2012 11:34
dobre
Agnieszka/picola 09.05.2011 17:57
podoba mi się
aginaa 14.03.2011 21:12
fajne
klaudusia198888 03.11.2010 18:26
pycha
stokrotka 06.10.2010 19:22
muszę spróbować
agnieszka214 27.09.2010 10:13
super mniam mniam
ewelina/bunia 09.09.2010 11:31
nigdy nie próbowałam a widzę szkoda
iwa643 04.07.2010 08:02
ZAWSZE CHCIAŁAM TAKA ZROBIC
sylwiachmiel 01.07.2010 06:46
sprobowac tak przyzadzonej cukini..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak