Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka bananowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 230 gram
cukier 400 gram
jajko 4 szt
mąka 400 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
cynamon szczypta
sól 1 łyżeczka
śmietana kremówka 200 ml
olejek waniliowy łyżeczka
banan 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka bananowa

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W dużej misce mieszamy ze sobą przy pomocy miksera masło w temperaturze pokojowej, cukier i jajka. W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon i sól. Po wymieszaniu, dodajemy do miski z masłem, jajkami i cukrem. Banany kroimy na kawałki i miksujemy blenderem na papkę. Dodajemy do pozostałych składników razem ze śmietaną i olejkiem waniliowym. Dokładnie mieszamy. Przygotowujemy 2 keksówki, Natłuszczamy je i wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do foremek i pieczemy przez ok. 45 min.

Dla posiadających miarki z przeliczeniem na CUPs:
masło: 1 cup
cukier: 2 cups
mąka: 3 cups
śmietana: 1 cup

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 14.10.2011 16:52
hm...ciekawe...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak