Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne ptysie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 5 sztuk
natka 1 peczek
Nadzienie:
kurki 20 dag
śmietana kremówka 1 1/4 pojemnika
cebula 1 sztuka
margaryna 5 łyżek
mleko 1 szklanka
mąka 3 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
schab wędzony 30 dag
smalec 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne ptysie

Natkę umyć, osuszyć i posiekać. W rondlu zagotować szklankę wody ze smalcem i szczyptą soli. Wsypać powoli mąkę, nie przerywając mieszania gotować do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od dna i ścianek naczynia. Zdjąć z ognia, kolejno, nie przerywając mieszania, wbijać jajka. Masę wymieszać z posiekaną natką. Na nasmarowaną tłuszczem blachę przekładać porcje ciasta. Piec 40 minut w temperaturze 200°C (w czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika!). Gotowe ptysie zdjąć z blachy. Nożyczkami ściąć wierzchy. Przestudzić. Kurki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Cebulę obrać i posiekać. Bchab pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać mocno dwie łyżki tłuszczu, podsmażyć na nim grzyby i cebulę (10 minut). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Resztę tłuszczu rozgrzać mocno na patelni, oprószyć mąką, zrobić jasną zasmażkę. Zalać mlekiem l śmietaną, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu włożyć pokrojony schab oraz grzyby, podgrzewać przez 2-3 minuty. Tak przyrządzonym nadzieniem napełniać ptysie. Bezpośrednio po przygotowaniu podawać na stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 21.10.2011 09:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak