Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka makaronowa z boczniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 50 dag
makaron 20 dag
sałata Lollo Bianco 1/2 główki
tosty 3 sztuki
jajko 1
masło 1 łyżka
sól
orzechy włoskie 5 dag
ocet 2 łyzki
olej 4 (do sałatki)
radicchio 1/2 główki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka makaronowa z boczniakami

W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Wsypać makaron, gotować 8 minut. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, większe ewentualnie pokroić. Tosty okroić ze skórki, miąższ chleba pokruszyć. Jajko rozmącić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby panierować najpierw w jajku, a następnie w okruchach chleba. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Sałatę oczyścić, umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Orzechy grubo pokroić. Ocet doprawić solą i pieprzem. Ciągle ucierając powoli wlewać olej, na koniec wymieszać z orzechami. Makaron odcedzić, zalać zimną wodą i osączyć. Połączyć z sałatą i orzechowym sosem wine-gret. Podawać ze smażonymi grzybami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak