Sposób przygotowania

Przygotować ciasto ptysiowe: szklankę wody wlać do niewielkiego rondla, dodać tłuszcz i szczyptę soli, zagotować. Wsypać mąkę, energicznie mieszać do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od dna i ścianek naczynia. Rondel zdjąć z ognia. Kolejno dodawać jajka, nie przerywając mieszania tak, żeby powstało jednolite ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Narysować 10 trójkątów o długości boków 8 cm. Ciasto przełożyć do szprych o okrągłej końcówce. Każdy z narysowanych trójkątów obrysować podwójną warstwą ciasta. Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C. Gotowe ptysie wyjąć z piekarnika i natychmiast przeciąć wzdłuż na połówki.Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Owoce pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, oprószyć cukrem, odstawić na 15 minut. Zagotować i pozostawić na ogniu około 5 minut. Kawałki owoców wyjąć z soku za pomocą łyżki cedzako-wej. Sok ze śliwek gotować tak długo, aż odparuje i zgęstnieje. Łyżkę syropu wymieszać z kawałkami śliwek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, przełożyć do szprych i napełnić nią ostrożnie dolne połówki ptysi. Na warstwie bitej śmietany umieścić kawałki śliwek, przykryć wierzchami ptysi. Przygotować lukier resztę syropu wymieszać z cukrem pudrem i przełożyć go do plastikowego woreczka. Odciąć rożek i udekorować trójkąciki zygzakiem z lukru.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !