Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 2/3 szklanki
margaryna 2/3 kostka
powidła śliwkowe 10 dag
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier waniliowy
skórka z cytryny
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
masa
śliwki 50 dag
cukier 3/4 szklanki
cukier żelujący 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy ze śliwkami

Przygotować ciasto: mleko podgrzać. Z 3 łyżek cukru przygotować karmel, połączyć z mlekiem, krótko zagotować. Żółtka u trzeć z cukrem waniliowym na gładką masę, dodać do mleka. Ciągle mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy (nie gotować!). Zdjąć z ognia. Tłuszcz utrzeć z 5 łyżkami cukru na gładką masę. Wbić 2 jajka, dodać skórkę cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, przesiać, dodać do masy. Połączyć z masą karmelową. Tortownicę (o średnicy 28 cm) posmarować tłuszczem, wypełnić ciastem. Na wierzchu rozsmarować powidła. Piec 10 minut w temperaturze 175°C. Przygotować masę: białka ubić na sztywną pianę, wsypując cukier. Masę beżową umieścić na cieście, piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Śliwki umyć, usunąć pestki. Owoce zagotować z cukrem żelującym, nie przerywając mieszania. Gotować 3 minuty, ostudzić, umieścić na wierzchu ciasta.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 14.10.2011 14:51
supcio

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak