Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z migdałową nutą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
migdały mielone 2-3 czubate łyżki
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z migdałową nutą

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy dokładnie z połową cukru.
Krok 1 - Biszkopt z migdałową nutą foto
2
Białka ubijamy (na sztywno) ze szczyptą soli, po chwili dodajemy po trochu pozostały cukier.
Krok 2 - Biszkopt z migdałową nutą foto
3
Do ubitych żółtek dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz migdały i miksujemy dokładnie na niskich obrotach.
Krok 3 - Biszkopt z migdałową nutą foto
4
Następnie dodajemy po trochu ubite białka i miksujemy dalej na najniższych obrotach (w jedną stronę).
Krok 4 - Biszkopt z migdałową nutą foto
5
Tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wlewamy do niej przygotowane ciasto.
Krok 5 - Biszkopt z migdałową nutą foto
6
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po czym od razu zmniejszamy temeraturę do 160 stopni. Pieczemy około 25-30 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone), po czym upuszczamy biszkopt na podłogę wyłożoną ściereczkami z wysokości około 80 cm (aby pozbyć się pęcherzyków powietrza) i wkładamy do piekarnika, aby \"doszedł\"
Krok 6 - Biszkopt z migdałową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 21.12.2012 15:33
Faktycznie przeoczyłam, przepraszam. Ja dodałam płaską łyżeczkę.
SmacznaPyza 17.12.2012 18:28
w składnikach nie ma proszku - ile ma go być?
Jarlin 15.10.2011 07:35
Podziwiam, bo ja się za pieczenie biszkoptów nie zabieram :-(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak