Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto do pizzy ze świeżych drożdży

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka pełnoziarnista 0,5 szklanki
mleko 200 ml
drożdże 3 dag
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto do pizzy ze świeżych drożdży

Kroki postępowania

1
Obie mąki mieszamy.
Krok 1 - Ciasto do pizzy ze świeżych drożdży foto
2
Drożdże kruszymy w kubeczku i zalewamy taką ilością ciepłego mleka (o temperaturze około 36-38 stopni), aby zostały tylko lekko przykryte, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Ciasto do pizzy ze świeżych drożdży foto
3
Do mąki dodajemy olej, pozostałe mleko oraz wyrośnięte drożdże.
Krok 3 - Ciasto do pizzy ze świeżych drożdży foto
4
Energicznie wyrabiamy jednolite ciasto.
Krok 4 - Ciasto do pizzy ze świeżych drożdży foto
5
Wyrobione ciasto pozostawiamy jeszcze na około 20 minut, aby wyrosło i po rozwałkowaniu możemy na nim układać ulubione dodatki i zapiekać.
Krok 5 - Ciasto do pizzy ze świeżych drożdży foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 18.11.2012 13:17
na tak przygotowanym cieście każda pizza będzie udana
melonik 02.01.2012 07:58
super
Ewelina38 15.10.2011 22:04
świetne, dobry przepis na ciasto to postawa :)
Jarlin 15.10.2011 07:37
super- na mleczku ciasto na pizzę jest najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak