Sposób przygotowania

Składniki:
* 15 dag makaronu świderki
* 30 dag fasolki szparagowej
* 5-6 dużych różyczek kalafiora
* 30 dag brukselki
* 1 łyżeczka cukru
* 10 dag żółtego sera-typu gouda
* 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka makaronowa po bolońsku
* sól - do gotowania warzyw
* 2 łyżki oleju+2 łyżki do posmarowania naczynia żaroodpornego
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 320 ml wody

1) Makaron ugotować w osolonym wrzątku.Odcedzić. 2) Fasolkę obrać,opłukać i ugotować na pół twardo w osolonej wodzie-ok.15-20 minut. 3) Kalafior ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku-ok.10 minut. 4) Brukselkę oczyścić,opłukać i gotować ok.20 minut w posolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru. 5) Naczynie żaroodporne posmarować 2 łyżkami oleju 6) Na dnie rozłożyć połowę makaronu świderki (lub innego kształtu). 7) Na makaronie następną warstwą ma być pokrojona na ok.3-4 cm kawałki fasolka szparagowa. 8) Promieniście ułożyć różyczki kalafiora a pomiędzy nie powkładać brukselkę. 9) Wierzch wyrównać warstwą makaronu. 10) Koncentrat pomidorowy dobrze rozmieszać z 2 łyżkami olej,320 ml wody i Zapiekanką makaronową po bolońsku firmy.Polać równomiernie całą zapiekankę. 11) Ser żółty zetrzeć na drobnej (ale nie najdrobniejszej) tarce na wierzch. 12) Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok.30 minut. Można zjadać w takiej wersji lub podać jako dodatek do dania mięsnego.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    wygląda apetycznie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    świetne z serkiem
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    świetne z serkiem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !