Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka po grecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kapusta 2 główki
ser owczy 10 dag
pomidory 4 sztuki
ogórek 1/2
olej 4 łyżki
tymianek 2 gałązki
sól
pieprz
cukier
ocet 3 łyżki
pepperoni 2 marynowane

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka po grecku

Kapustę oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, wykroić głąb. Liście poszatkować. Pomidory i ogórki dokładnie umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki Przygotować sos winegret: ocet wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Ciągle mieszając, powoli wlewać olej. Cztery talerze wyłożyć na zmianę plasterkami ogórków \' i pomidorów, pośrodku umieścić pokrojoną kapustę. Jarzyny polać sosem winegret, odstawić na dziesięć minut. Z peperoni usunąć gniazda nasienne, strączki pokroić w cienkie krążki. Ser owczy pokruszyć na duże kawałki Tymianek umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, oderwać listki. Sałatkę posypać krążkami peperoni, i tymiankiem. Obłożyć dookoła kawałkami sera owczego Podawać z białym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak