Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka sledziowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 60 dag
marynowane buraki w plasterkac 1 słoik
korniszony 1 słoik
kwaśna śmietana
jajko 4 sztuki
cebula 3 sztuki
olej 5 łyżek
Kilka listków sałaty
sól
Pieprz biały mielony Prymat
cytryna 1 plasterek
ocet 4 łyzki
pieczywo razowe 10 kromek
śledzie marynowane 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka sledziowa

Filety śledziowe opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Buraczki i ogórki osączyć. Marynowane śledzie pokroić na kawałki, ogórki w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Przygotować sos wine-gret: ocet doprawić do smaku solą i pieprzem. Powoli wlewać olej, nie przerywając mieszania. Oba gatunki śledzi, buraczki, ogórki i cebulę ostrożnie wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut. 3. Jajka ugotować na twardo (10 minut), zahartować, obrać ze skorupek i pokroić na cząstki. Kilka cząstek odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać ze śledziami i jarzynami, doprawić do smaku. Podawać na liściu sałaty, z razowym pieczywem. Gotowe danie udekorować kleksem śmietany, cząstkami jajka, plasterkami cytryny i koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak