Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrusty czyli faworki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 20 dag
żółtko jajek 3 sztuki
gęsta śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
cukier puder
cukier waniliowy
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Chrusty czyli faworki

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, w środku stożka zrób wgłębienie i dodaj śmietanę, żółtka oraz spirytus, wyrób ciasto na jednolitą masę (powinno mieć konsystencję ciasta na kluski). Ciasto podziel na porcje, każdą cienko rozwałkuj i radełkiem lub nożem pokrój na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm, w środku każdego z nich zrób nacięcie i przewiń przez nie koniec paska. Tłuszcz rozgrzej w rondlu, zrób próbę, wrzucając kawałeczek ciasta - jeśli szybko wypłynie, wrzucaj porcjami faworki i smaż z obu stron. Faworki osącz na bibule i gorące posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 24.10.2011 09:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak