Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina na ostro z alkoholową nutką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 1/2 kg
gicz wołowa 1 kg
brandy 1 kieliszek
cebula 2 sztuki
papryka 2 strąki
marchew 2 sztuki
seler 1 kawałek
OSTRA PAPRYCZKA 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
oliwa 5 łyżek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina na ostro z alkoholową nutką

Polędwicę wołową opłucz, pokrój na plastry, skrop alkoholem i odstaw. Porąbaną na kawałki gicz oprósz solą, papryką, obsmaż na 4 łyżkach oliwy, włóż do brytfanki, podlej 2 szklankami wody, nakryj i piecz ok. 60 min w temp. 200 st. C, 15 min przed końcem pieczenia dodaj pokrojoną cebulę, paprykę, marchew, selera (uzupełnij wodę, jeśli wyparowała) i piecz dalej. Rozgrzej masło z resztą oliwy i obsmaż polędwicę z obu stron (6-7 min), wyłóż razem z giczą i warzywami na półmisek.Sos z pieczenia i marynatę z mięsa podgrzej, mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do sosu, zagotuj, przypraw, polej mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak