Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Antrykot barani

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

antrykot z baraniny 1 kg
włoszczyzna 1/2
tymianek
papryka 2 sztuki
kalafior
boczek wędzony 10 dag
sól
ziarna pieprzu
wino czerwone wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Antrykot barani

Z grubszej strony antrykotu (od strony schabi-ku) natnij mięso wzdłuż przy żeberkach, wykrój mięso spomiędzy żeberek. Zagotuj szklankę wody z winem, wrzuć pokrojoną włoszczyznę, szczyptę soli, pieprz, zioła, zalej mięso i odstaw na godzinę. Do brytfanki włóż mięso, pokrojony boczek, wlej trochę marynaty i piecz ok. 60 min w temp. 200 st. C, polewając antrykot sosem z pieczenia (dolej marynaty, jeśli wyparuje). Włóż do pieczeni włoszczyznę z marynaty, pokrojoną paprykę, różyczki kalafiora, oprósz całość solą i piecz jeszcze kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak