Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme brulee

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 3 szklanki
śmietana 12% 1 szklanka
laska wanilii
żółtko jajek 8 sztuk
cukier puder 1/2 szklanki
brązowy cukier 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Creme brulee

Oba rodzaje śmietanki (36% i 12%) wlać do garnka, dodać przekrojoną na pół wanilię. Gotować na małym ogniu kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć wanilię, garnek przykryć, odstawić. Do rondla z grubym dnem wbić witka, wsypać cukier puder, ubijać 1 5 min Ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem gorącą śmietankę. Postawić na małym ogniu i ubijać 10 min, aź krem zgęstnieje. • Wlać krem do 6-8 foremek, każdą przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st, piec 30-40 min, aź krem się lekko zetnie. Ostudzić, włożyć na 5 godzin do lodówki. Przed podaniem każdą porcję posypać 1-2 łyżkami brązowego cukru i zapiekać, aż cukier się roztopi i nabierze złotej barwy. Krem ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

syli 13.10.2011 15:53
Uwielbiam... W ramach urozmaicenia smaku czasami robię wersję kawową (w śmietanie rozpuszczamy kawę rozpuszczalną). Palce lizać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak