Sposób przygotowania

Oba rodzaje śmietanki (36% i 12%) wlać do garnka, dodać przekrojoną na pół wanilię. Gotować na małym ogniu kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć wanilię, garnek przykryć, odstawić. Do rondla z grubym dnem wbić witka, wsypać cukier puder, ubijać 1 5 min Ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem gorącą śmietankę. Postawić na małym ogniu i ubijać 10 min, aź krem zgęstnieje. • Wlać krem do 6-8 foremek, każdą przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st, piec 30-40 min, aź krem się lekko zetnie. Ostudzić, włożyć na 5 godzin do lodówki. Przed podaniem każdą porcję posypać 1-2 łyżkami brązowego cukru i zapiekać, aż cukier się roztopi i nabierze złotej barwy. Krem ostudzić.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    syli

    Uwielbiam... W ramach urozmaicenia smaku czasami robię wersję kawową (w śmietanie rozpuszczamy kawę rozpuszczalną). Palce lizać.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !