Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini szarlotki w bezowych czapeczkach

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru 3/4 szklanki
mąki tortowej 3 szkl
żółtek 5 szt
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
margaryny 1,5 kostki
jabłek 1,5 kg
beza 5 szt
beza 140 g
beza 110 g
skrobia ziemniaczana 20 g
beza 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mini szarlotki w bezowych czapeczkach

Kruche ciasto : do miski wsypać 3 szklanki mąki tortowe, 3/4 szklanki cukru, jeden cukier waniliowy, 5 zółtek,1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1,5 kostki margaryny. Zagnieść do uzyskania jednolitej konsysnetcji i wyłożyć blachę Jabłka obieramy i ucieramy na tarce. Następnie podsmażamy w garnku z łyzką cukru i odrobiną cynamonu. W międzyczasie podlewamy aby się nie przypaliły. Uzyskaną masę układamy na kruchym cieście i pieczemy w 180 C około 35-40 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę trzepaczką Triblade ,dodając stopniowo cukier. Pod koniec delikatnie mieszamy szpatułką z przesianą skrobią i cukrem pudrem. Układamy na cieście i suszymy bezę w 60-70 C około 1,5 - 2 godzin. Podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 19.10.2011 16:22
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak