Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada szpinakowo-łososiowa

5.0
(172)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna i prosta rolada szpinakowo-łososiowa. Jeśli macie szpinak, łososia wędzonego w plastrach i jajka bez trudu ją zrobicie. Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje!

Składniki:

szpinak mrożony 1 opakowanie (rozdrobniony)
czosnek 3 zabki
mąka pszenna 2 łyżki
jajko 4 szt
masło łyżka
łosoś wędzony plastry 1 tacka
serek ziołowy 2 szt
sól
pieprz
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowo-łososiowa

Na maśle podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, sól i pieprz i dusimy chwile na wolnym ogniu, odstawiamy do przestygnięcia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.

Żółtka dodajemy do szpinaku i mieszamy.

Do piany porcjami dodajemy szpinak i mąkę i bardzo delikatnie mieszamy.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy płaski placek.

Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C.

Przestygnięty placek smarujemy równomierną warstwą serka (ja dałam serek "Twój Smak") wymieszanego z koperkiem a następnie układamy plastry łososia.

Zwijamy roladę jak najściślej, owijamy folią aluminiową lub spożywczą i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroimy w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza620 11.04.2013 08:47
robię dokładnie taką samą i jest zaczepista,
jolanta19 14.12.2011 18:57
super wygląda
rjustysia 01.12.2011 22:02
Piękna! Po prostu piękna! :)
Beata61 19.10.2011 22:29
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak