Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 38 dag
Mak zmielony 38 dag
sól
drożdże 3 dag
mleko 1750 ml
jajko 3 szt.
masło 5 dag
cukier 20 dag
cukier wanilinowy
grysik 12 dag
rodzynki 5 dag
migdały mielone 8 dag
rum 2 łyżki
skórka z cytryny
cukier puder 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem

Drożdże rozpuścić w 125 ml mleka, wlać do mąki. Zaczyn odstawić na 15 minut. Dodać jajko, masło, 5 dag cukru, cukier wanilinowy i sól, wyrobić, odstawić na 30 minut. Grysik z cukrem gotować 10 minut w litrze mleka. Zagotować 1/2 litra mleka, zalać mak. Dodać 1/2 masy grysikowej, rodzynki, migdały, rum i skórkę z cytryny. Pozostałe jajka rozbić, żółtka połączyć z resztą grysiku. Dodać ubite białka. Ciasto rozwałkować na blasze, posmarować masą makową, potem grysikową. Piec 35 minut w temp. 200 stopni. Ponakłuwać, skropić reszta mleka. posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 03.08.2012 17:06
warte wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak