Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jelito grube 70 cm
ziemniaki 2 kg
smalec 2 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 4 łyżki
boczek 30 dag
sól do smaku
chili Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem

Kroki postępowania

1
Jelito grube moczymy kilka godzin w zimnej wodzie.Następnie dokładnie myjemy.
Krok 1 - Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem foto
2
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Wytapiamy z niego tłuszcz w połowie smażenia posypując chili oraz solą.
Krok 2 - Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem foto
3
Ziemniaki trzemy bardzo drobno - jak na placki.
Krok 3 - Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem foto
4
Przyprawiamy solą i przyprawą do ziemniaków. Dosypujemy również mąki ziemniaczanej, która zagęści nam masę. Mieszamy.
Krok 4 - Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem foto
5
Na koniec dodajemy boczek chili wraz z tłuszczem i ponownie mieszamy.
Krok 5 - Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem foto
6
Taką masę ziemniaczaną faszerujemy jelito grube. Końce zawiązujemy bawełnianą nitką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180°C.
Krok 6 - Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem foto
7
Pieczemy około 2 godzin w połowie pieczenia, gdy kiszka napęcznieje przedziurawiając ją widelcem.
Krok 7 - Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem foto
8
Niektórzy lubią ją pokroić w plasterki i następnego dnia odsmażyć jeszcze na patelni. Mi smakuje zarówno świeża prosto z piekarnika jak i tak odsmażana. Smacznego.
Krok 8 - Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 13.12.2012 22:18
bardzo lubimy ,mniam !
Grażyna13 23.01.2012 09:06
Co za smakowitości :)
pacpaw 13.10.2011 21:40
@Jolanta pewnie ale weź grzybki albo mapę z zaznaczonymi miejscami grzybobrań :o) Zrobimy kiszkę z grzybami :D
Jolanta_P-S 13.10.2011 20:27
Mogę wpaść?:)
treonina 13.10.2011 11:18
no ciekawe nie powiem
Beatris 13.10.2011 10:11
A ja jestem ciekawa jak smakuje, bo jeszcze nie miałam okazji spróbować.
BernadettaP 13.10.2011 08:01
lubię kichy :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak