Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hafira- arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
ciecierzyca 100 g
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
woda 1,5 l
pieprz 1 łyżecza
sól 2 łyżeczki
Szafran nitki Prymat spora szczypta
cynamon 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
jajko 2 sztuki
cytryna 1 sztuka
ryż długoziarnisty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Hafira- arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę zalewamy wodę i zostawiamy na noc. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu kroimy w kostkę. W garnku na maśle podsmażamy przez 3 minuty kurczaka, ciecierzycę i cebulę, przyprawiając solą, pieprzem, szafranem, cynamonem. Podczas smażenia cały czas mieszamy.
Krok 1 - Hafira- arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą foto
2
Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok godziny- aż ciecierzyca będzie miękka
Krok 2 - Hafira- arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą foto
3
Ryż bardzo dokładnie płuczemy wodą. Wypłukany ryż dodajemy do zupy i gotujemy przez 15 minut.
Krok 3 - Hafira- arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą foto
4
Mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody
Krok 4 - Hafira- arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą foto
5
Mąkę dodajemy do zupy i szybko doprowadzamy całość do wrzenia, mieszając zupę. Zupa będzie gęstnieć, jak jest zbyt gęsta, to dolewamy trochę gorącej wody.
Krok 5 - Hafira- arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą foto
6
Jajka roztrzepujemy widelcem w miseczce i wlewamy do gorącej zupy, zdjętej z ognia. Całość bardzo dokładnie mieszamy
Krok 6 - Hafira- arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą foto
7
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Krok 7 - Hafira- arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą foto
8
Zupę dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny
Krok 8 - Hafira- arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą foto
9
Hafira- zupa z kurczakiem i ciecierzycą
Krok 9 - Hafira- arabska zupa z kurczakiem i ciecierzycą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 18.11.2012 01:23
pięknie nam tu odkrywasz tajniki kuchni arabskiej - dla mnie rewelacja
Katarzyna/kate1980 13.10.2011 20:39
napewno smaczna
treonina 13.10.2011 11:24
mimo nazwy składniki całkiem do siebie pasujące, ciekawe jak smakuje
Anna146 13.10.2011 07:18
aż mi ślinka cieknie
Renia1 12.10.2011 22:42
az trudno mi sobie wyobrazic jak to smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak