Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem i galaretką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 6 szt
mąka 6 łyżek
cukier 6 łyżek
galaretka cytrynowa 2 opak
kremówka 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem i galaretką

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Ciasto z kremem i galaretką foto
2
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stop, przez około 30 minut. Ciasto upieczone ostudzić, przekroić na połowę.
Krok 2 - Ciasto z kremem i galaretką foto
3
KREM ŚMIETANKOWY
galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i też odstawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce lekko stężałej galaretki, ciągle ubijając. Gdy masa śmietankowa zacznie gęstnąć, większą połowę masy, wyłożyć na pierwszą część ciasta. Na kremie położyć drugą część ciasta, resztę kremu.
Galaretkę wylać na wierzch ciasta, zastudzić.
Krok 3 - Ciasto z kremem i galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 14.06.2012 13:28
tak apetyczne!!! mniam...
ziutula
ziutula 12.10.2011 21:07
kawałek mimo późnej pory bym zjadła....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak