Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SEROWY WIENIEC

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
cukier 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl
drożdże 7 gram
masło 100 gram
jajko 3 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy 1 szt
sól szczypta
twaróg 150 gram
cukier puder 4 łyżki
wiśnie bez pestek 500 gram
śmietana 30% do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: SEROWY WIENIEC

Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka,4 łyżkach mąki i 1 łyżce cukru.Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.Rozpuścić masło.Do mąki dodać pozostały cukier,cukier waniliowy,mleko,olej i wyrośnięte drożdże.Dodać jajka i żółtko oraz twaróg.Dokładnie wyrobić ,przykryć i zostawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa placki.Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać połową wiśniami i cukrem pudrem.Zawinąć każdy placek w roladę.Wierzchy rolad posmarować resztą jajka i ułożyć koliście w natłuszczonej formie z kominkiem jedna na drugiej.Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.Piec ok.80 minut w 180 st.C.Wystudzić i udekorować ubitą śmietaną kremową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 26.08.2013 19:37
Lubię takie smaki :)
Ada-Gaba 12.08.2013 07:20
fajny przepis
anemon 05.11.2012 10:54
Bardzo ciekawy przepis. Myślałam, że farsz będzie serowy, a Ty ser wyrabiasz z ciastem, muszę kiedy tak wypróbować. Bardzo mało drożdży używasz do tego ciasta.
IZABELA29 15.10.2012 08:58
warto go zrobić .
ben-ka 14.10.2012 21:50
to lubię.
Krystyna32 14.08.2012 14:43
extra
gottrina 19.11.2011 17:08
super
Margo1 16.11.2011 09:34
same pysznosci
misia53 25.10.2011 21:44
Już czuję jak pachnie
Justa32 21.10.2011 09:46
smaczny
Justa32 21.10.2011 09:45
smaczny
Motorek 20.10.2011 11:39
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak