Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół drobiowy z lanymi kluskami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 sztuka
udko lub skrzydełka 0,3 kg
seler 0,5 sztuki
marchew 2 sztuki
pietruszka siekana 3 łyżki
por zielony 1 sztuka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1-2 łyżki
mąka pszenna 0,5 - 1 szklanka
jajko 2-4 sztuki
sól 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 5 kulek
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowy z lanymi kluskami.

Należy usunąć kuper i nadmiar tłuszczu z kurczaka, aby rosół nie był mętny. Gotować kurczaka na średnim ogniu w 2,5 l wody. Po 30 minutach dodać warzywa i gotować kolejne 20 minut. Dodać przyprawy razem z warzywami. Na koniec wyjąć zbędne warzywa i kurczaka i wsypać zieloną pietruszkę. Suszoną dodajemy razem z innymi warzywami.

Kluski (2 osoby):
0,5 szklanki mąki i 2 jaja wymieszać z odpowiednią ilością wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji budyniu.

Zagotować 1,5 litra wody i wlewać powoli ciasto. Jeśli zamiast klusek uzyskamy rozpadające się \"chmurki\" należy zagęścić ciasto mąką.

Kluski zostawić w wodzie na 1 minutę, po czym przecedzić ii polać wodą.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 11.12.2011 13:42
smaczny ten rosołek; po za tym ja też nie lubię tłustego rosołu:)
kamyk 25.11.2011 09:15
taki rosołek mogę zjeść
gacopierz23 22.11.2011 12:33
smaczny i ja też kuper wycinam, bardzo chętnie go zjada mój kotek
M-W 19.11.2011 13:56
smaczne
kriso 19.10.2011 21:01
pyszne
misia53 14.10.2011 23:06
dobrze doprawiony rosół to i cienki smakuje a 50 minut na takie mięsko to aż za wiele . Kuper też wycinam i piesek mój zajada i jemu nie przeszkadza gruczoł łojowy. Też gotuję takie rosołki , bo nie zawsze stać mnie na \"wypasiony\" . Skąd u Was tyle złośliwości...?
Henryka2 13.10.2011 18:52
Możesz podać mi źródło na podstawie którego twierdzisz,że tłuszcz a nie za szybkie gotowanie powoduje mętnienie rosołu? I gwarantuję Ci,że kuper ma w tym najmniejszy udział.
SmacznaPyza 12.10.2011 16:00
króciutko gotujesz ten cienki rosołek...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak