Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
margaryna 1 kostka
cukier 3/4 szkl
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
jabłka 2 kg
cukier 1,5 szkl
cynamon 4 łyżeczki
rodz 3 łyżki
płatki migdałowe 1/2 szkl
mąka 1 szkl
cukier 1 szkl
margaryna 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko oraz żółtka , dokładnie mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na stolnice i zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Do rondelka wsypujemy cukier. Gdy lekko zbrązowieje wlewamy 1/3 szklankę wody. Następnie do otrzymanego karmelu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i prażymy. Na koniec dodajemy cynamon, rodzynki i migdały, dokładnie mieszamy. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno tortownicy. Dno nakłuwamy widelcem. Masę jabłkową studzimy i przekładamy do wyłożonej ciastem tortownicy.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Z mąki, cukru i margaryny zagniatamy kruszonkę, wstawiamy do zamrażalnika, by stwardniała. Następnie ciasto na kruszonkę ścieramy na tarce prosto na uprażone jabłka.
Krok 3 - Szarlotka foto
4
Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę w temp. 180*C.
Krok 4 - Szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 12.02.2012 14:48
pyszna
novita23 30.10.2011 21:10
pyszny
Robert10 12.10.2011 16:00
jak ładnie wyrośnięte
Beatris 12.10.2011 11:53
Przepyszne ciasto. Tylko jak dla mnie bez rodzynek, których nie lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak