Sposób przygotowania

Gotowane mięso ( rosołowe, wieprzowe lub mielone) mielimy. Na patelni trzeba roztopić margarynę i przyrumienić na złoty kolor cebulę. pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy mięso z cebulą i doprawiamy do smaku pieprzem, solą lub vegetą. 8 ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie ( 1 łyżeczka soli), a następnie mielimy ( najlepiej dzień wcześniej). Zmielone ziemniaki układamy na desce formułując koło i wbijamy 2 całe jajka. 1/3 ziemniaków odkładamy na pozostałe, a na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ugniatamy ciasto. Formułujemy kluseczki z ciasta, w których znajduje się wcześniej przygotowane mięso. DO gotującej się wody wrzucamy kluski i gotujemy do wypłynięcia. Odcedzamy kluski i nakładamy na talerz polewając skwarkami z cebulą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !