Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 25 gram
mąka tortowa 1,5 szklank1
jajko 1 sztuka
olej 5 łyżek
sól 1 szczypta
bazylia 1 łyżka
sól do smaku 1 szczypta
mleko 0,2 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
szynka konserwowa lub gotowana 0,4 kg
ząbek czosnku 2 sztuki
woda letnia 1 szklanka
ananas w puszce 1 puszka
oregano 2 łyżki
ser żółty 0,3 (podpuszczkowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie.

Kroki postępowania

1
Ciasto:
robimy rozczyn drożdżowy z mleka, cukru, łyżki mąki (zamiast mleka można dodać wody) - wrzucamy drożdże do mleka lub wody, dosypujemy cukier i mąkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce - na 20 min.

Po 20 minutach sprawdzamy, czy podniósł się poziom roztworu o mniej więcej 3 razy tyle, co na początku. Jeśli tak, to wyrabiamy ciasto. Jeśli nie, warto poczekać jeszcze 10 min.

Na stolnicę lub do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. W mące i soli robimy zagłębienie i wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn.

Ugniatamy dodając po troszkę wody aż uzyskamy jednolitą masę, która nie będzie przylegać do dłoni. wody nie musimy zużyć całej !!!
Krok 1 - Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie. foto
2
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, nakrywamy. Czas 40 min.
Krok 2 - Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie. foto
3
Po 40 minutach ciasto powinno podwoić objętość. Dzielimy je na dwie porcje, jedną ugniatamy a drugą nakrywamy i odstawiamy.
Krok 3 - Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie. foto
4
Ugniecioną część ciasta wałkujemy, posypując blat mąką, żeby nie przywarło.
Ciasto cienkie: 3-5 mm
Ciasto średnie: 6-7 mm
Krok 4 - Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie. foto
5
Ciasto układamy na blasze, wysmarowanej olejem. Nakrywamy na 5 minut a w tym czasie przygotowujemy sos.

Sos:
mieszamy koncentrat pomidorowy z bazylią, łyżką oleju, szczyptą soli i wyciśniętym czosnkiem.
Krok 5 - Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie. foto
6
Smarujemy dokładnie cały spód. Włączamy piekarnik, rozgrzewamy do 140- 150 stopni.
Krok 6 - Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie. foto
7
Układamy połowę szynki i 1/4 puszki ananasa w kostce. Posypujemy oregano.
Krok 7 - Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie. foto
8
Odstawiamy ciasto bez przykrycia. Brzegi powinny nam trochę spuchnąć podczas tarcia sera. Ser trzemy na grubym oczku.
Krok 8 - Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie. foto
9
Układamy połowę utartego sera na całej pizzy, biorąc pod uwagę, żeby nie przysypać brzegów.
Wstawiamy pizzę na 15 do 23 minut do piekarnika. Należy pizzę wyjąć, gdy ser się rozpuści, a brzegi będą lekko brązowe.
Krok 9 - Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie. foto
10
Kroimy i na stół ;) Smacznego!
Krok 10 - Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renia1 01.12.2011 18:13
domowa najlepsza
kamyk 22.11.2011 08:15
hawajska czy nie domowa zawsze najlepsza
pacpaw 21.11.2011 21:37
tez uwielbiam pizze, a od kiedy zrobiłem pierwszy raz sam ciasto praktycznie te kupowane odeszły do lamusa
Ewelina47 21.11.2011 07:58
oj zjadłabym taką pizze domową
Wafelek2601 17.11.2011 09:54
pyszna!
joanna77 08.11.2011 15:54
cudna
romanrafal
romanrafal 07.11.2011 07:43
świetna
Magdalena67 04.11.2011 11:44
Pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak