Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
margaryna 3/4 kostki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szkl
kakao 1 łyżka
gorzka czekolada 4 tabliczki
śmietana 30% 1 szkl
powidła śliwkowe 200 g
woda 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy jajecznej dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do pierników. Na sam koniec dodajemy posiekaną nożem czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy w temp. 170*C około 70-80 minut.
Krem: śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się śmietanki dodajemy stopniowo 1,5 tabliczki czekolady i mieszamy do momentu, aż powstanie gładki krem. Krem odstawiamy do przestygnięcia.
Upieczony piernik przekrawamy na 3 blaty i każdy z nich nasączamy ponczem przygotowanym z wody i cukru. Następnie pierwszy blat ciasta smarujemy kremem czekoladowym, przykrywamy drugim blatem. Drugi blat smarujemy powidłami śliwkowymi, przykrywamy trzecim, ostatnim blatem. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wierzch ciasta. Można udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hastalavista 24.02.2012 20:23
świetny!
ilka_86 31.01.2012 18:10
super ciasto
1j1o1l1a1 12.10.2011 14:09
bardzo apetycznie sie prezentuje :)
gosia47-47 12.10.2011 10:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak