Sposób przygotowania

Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy jajecznej dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do pierników. Na sam koniec dodajemy posiekaną nożem czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy w temp. 170*C około 70-80 minut.
Krem: śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się śmietanki dodajemy stopniowo 1,5 tabliczki czekolady i mieszamy do momentu, aż powstanie gładki krem. Krem odstawiamy do przestygnięcia.
Upieczony piernik przekrawamy na 3 blaty i każdy z nich nasączamy ponczem przygotowanym z wody i cukru. Następnie pierwszy blat ciasta smarujemy kremem czekoladowym, przykrywamy drugim blatem. Drugi blat smarujemy powidłami śliwkowymi, przykrywamy trzecim, ostatnim blatem. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wierzch ciasta. Można udekorować.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !