Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orientalna pierś z indyka ze szpinakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 40 dag
szpinak 60 dag
ryż 2/3 szklanki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
cynamon Prymat 1 duża szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
pieprz 1/4 łyżeczki
czosnek 1-2 ząbki
śmietana 18 proc 100 ml
sól
tłuszcz do smażenia
oliwa 6-7 łyżek
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Orientalna pierś z indyka ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Pieprz cayenne i zwykły oraz kurkumę, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, słodką paprykę i trochę soli ucieramy w moździerzu. Dolewamy oliwę i dalej ucieramy. Następnie dodajemy pokrojony w cienkie paseczki czosnek i lekko go rozgniatamy. Pokrojoną w cienkie paski pierś z indyka marynujemy dokładnie w marynacie i zostawiamy na około 3 godziny.
Krok 1 - Orientalna pierś z indyka ze szpinakiem foto
2
Szpinak dokładnie płuczemy, odcinamy łodyżki, dusimy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, lekko solimy, podlewamy śmietaną i dusimy aż niemal cały płyn się zredukuje.
Krok 2 - Orientalna pierś z indyka ze szpinakiem foto
3
Zamarynowane wcześniej mięso smażymy na rozgrzanym oleju aż będzie rumiane (w razie potrzeby możemy je jeszcze trochę dosolić).
Krok 3 - Orientalna pierś z indyka ze szpinakiem foto
4
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Na talerzach układamy ryż, na nim podduszony szpinak i paskki z piersi z indyka. Smacznego :-)
Krok 4 - Orientalna pierś z indyka ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renia1 25.02.2012 22:31
o jejku jak smakowicie wyglada, super polaczenie, uwielbiam je
rjustysia 25.02.2012 12:12
Bardzo podoba mi się sposób podania :)
Mati13 21.01.2012 15:10
smacznie to wygląda
Elżbieta17 17.12.2011 17:35
ciekawy przepis:)
aniapetr 07.11.2011 22:37
Super! Coś pysznego!
Dorota76 12.10.2011 17:33
interesujące
Lotar 12.10.2011 13:02
super przepis !
Beatris 12.10.2011 12:01
Ciekawa potrawa.
Jarlin 12.10.2011 09:56
Pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak