Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z jabłkami i rodzynkami.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl
drożdże 3 dag
mleko 1 szkl
cukier 2 łyżki
margaryna 10 dag
żółtko jajek 2 szt
sól 1/2 łyżeczki
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
jabłko 1 szt
rodzynki 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z jabłkami i rodzynkami.

Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko, dodać 10 dag mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, żółtka, otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli, wyrobić. Pod koniec wlać roztopioną przestudzoną margarynę, rodzynki i dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę rozwałkować, ułożyć ćwiartki jabłek i zwinąć w rulon. Ciasto włożyć do przygotowanej formy i pozostawić na 15 minut aby podrosło. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.05.2015 21:34
mm dobra :)
mirosława4 19.07.2013 11:05
smaczna babeczka do kawki jak znalazł :)
IlonaAlbertos 25.11.2012 01:02
Wygląda wspaniale. Uwielbiam takie babki. Proste do przygotowania, ale smaczne.
romanrafal
romanrafal 05.11.2012 17:14
SUPER
Seba 12.02.2012 11:10
smaczna
BernadettaP 05.02.2012 09:41
mama ochotę na kawałek takiej babeczki !
Iwona51
Iwona51 07.11.2011 09:34
smaczna
ben-ka 19.10.2011 23:44
Z jabłkami? to musi być smaczna:)
fasola 12.10.2011 20:29
świetna babka :)
Justyna Jussstiii 12.10.2011 10:20
uwielbiam takie jedzenie
Monika193
Monika193 12.10.2011 08:29
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak