Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulaszowy kapuśniak

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulaszowy kapuśniak

Składniki:
* 1/4 średniej wielkości kapusty
* 9 małych ziemniaków
* 1 duża cebula
* 1 laska kiełbasy np. śląskiej
* 10-15 dag mięsa np.karkówki
* mały kawałek wędzonki
* 1 szklanka bulionu grzybowego z suszonymi grzybami
* 1 kostka mięsna
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
* 1/2 łyżeczki rozmarynu
* 1 płaska łyżka suszonego majeranku
* 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
* pieprz czarny i sól do smaku
* 2 listki laurowe
* 4 ziarna ziela angielskiego

Mięso opłukać,pokroić w kostkę.Podobnie kiełbaskę,wędzonkę i cebulę. Wstawić wodę ok.1,5 l z wywarem grzybowym i grzybami -wcześniej ugotowanymi. Mięso smażyć na małej ilości oleju z obu stron,dołożyć kiełbasę z wędzonką a na koniec cebulę.Zawartość patelni włożyć do garnka. Kapustę poszatkować i wrzucić do zupy wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim.Wsypać majeranek,rozmaryn i obie papryki .Wrzucić kostkę mięsną,opieprzyć i posolić lub dodać Przyprawę do potraw Kucharek .Gdy kapusta i mięso będą prawie miękkie dodać pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki.Gotować do miękkości, po czym dołożyć koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę razem gotować.Nie ma potrzeby zagęszczania zupy bo i tak jest gęsta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz33 21.03.2021 22:51
Bardzo ciekawa zupa:-)
Bernadeta1 29.09.2012 10:59
super- taka treściwa zupa
kochanyptysiu 23.06.2012 11:53
pycha
maciek7 25.05.2012 20:28
pyszny
misia53 04.11.2011 12:30
Obiad z dwóch dań czyli dwa w jednym- super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak