Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spitzbuben

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 360 g
cukru trzcinowego 150 g
cukru waniliowego 1 opakowanie
cytryna 1 szt
migdałów 100 g
margaryny 250 g
jajko 1 szt
cukier puder 4 łyżki
dżem truskawkowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Spitzbuben

Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, cukru trzcinowego i waniliowego. Na tarce do parmezanu starłam skórkę cytrynową i dodałam do mąki. Migdały rozkruszyć w rozdrabniaczu i wsypać na kopczyk z mąki. Do tego wbijamy w środek jajko i dajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż osiągniemy jednolitą, zwartą konsystencję. Wkładamy do woreczka i na 2 godziny do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kształty. Pieczemy w 180 C około 10 minut. Po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia i napełniamy dżemem oraz posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 29.06.2012 22:12
wyglądają rewelacyjnie
Natalia/tubisiek 08.05.2012 15:38
wyglądają rewelacyjnie i patrząc na składniki na pewno tak też smakują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak