Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree z dyni z cynamonem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 2 kg
cukru trzcinowego 2 łyżki
cynamonu 1/2 łyżeczki
tortilla 4 szt
oliwa 1 łyzka
nachos 16 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Puree z dyni z cynamonem

Dynię kroimy na mniejsze części i wykrajamy skórkę. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w 180 C około 40 minut. Studzimy i miksujemy w pojemniku rozdrabniającym Triblade. Doprawiamy cukrem i cynamonem i dokładnie mieszamy.

Tortillę smażymy z obu stron na patelni spryskanej oliwą. Następnie formujemy na miseczce, którą wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Trzymamy tak długo aż tortilla zacznie delikatnie brązowieć. Wyjmujemy i odkładamy do ostygnięcia. Napełniamy puree z dyni i posypujemy jeszcze delikatnie cynamonem. Do każdej miseczki z tortilli wkładamy po kilka chipsów kukurydzianych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak