Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spagetti carbonara

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spagetti 500 gram
boczek wędzony 150 gram
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana kremówka 250 ml
czosnek 1 ząbek
rozmaryn 1 szczypta
parmezan starty 100 gram
oliwa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Spagetti carbonara

Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy na cienkie plasterki. Podsmażamy go na patelni. Dolewamy do niego połowę śmietany, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz rozmaryn. Dusimy składniki kilka minut. Do reszty śmietany dodajemy żółtka i starty parmezan. Mieszamy wszystko razem i wlewamy na patelnię. Podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia, aby śmietana się nam nie zważyła. Doprawiamy do smaku sol i pieprzem. Sos łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 13.10.2011 08:43
uwielbiam makarony
IKrakowianka 11.10.2011 21:12
ale pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak