Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 25 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 2 łyżki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
Nadzienie:
jabłka 1,5 kg
cukier 3/4 szklanki
kaszka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać proszek do pieczenia, mąkę oraz śmietanę, jajka i żółtka, zagnieść szybko ciasto które schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa placki, jednym wyłożyć dno formy, na nie wyłożyć na nie całe nadzienie jabłkowe i przykryć drugim plackiem.
Piec przez około 40 min w temp.180 st , po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Nadzienie jabłkowe:
1kg jabłek obrać, pokroić w mniejsze kawałki, podlać 1/2 szklanki wody, dosypać cukier i rozgotować na koniec dodać kaszkę manną i resztę pokrojonych na mniejsze kawałki jabłek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 10.05.2013 22:09
rewelacyjne wygląda,ja po prostu uwielbiam to ciasto
Iiiiii 14.03.2012 12:31
smaczne:)
Marlena/Kinia 11.11.2011 19:24
gratuluję! super przepis , a zdjęcie - rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak