Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z bitą śmietaną i malinami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier kryształ 0,75 szklanka
mąka 075 szklanka
tłuszcz do formy
śmietana 30% 2 opakowanie
cukier drobny 3 łyżeczki
Kwas cytrynowy Prymat 0,5 łyżeczki
maliny świeże 0,4 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z bitą śmietaną i malinami

Ubijamy pianę z białek - pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, ubijając dalej, aż otrzymamy sztywną i lśniącą konsystencję. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę, delikatnie mieszając.
Ciasto wykładamy na blasze z piekarnika, wyłożonej pergaminem, wysmarowanym tłuszczem. Pieczemy 15 min. w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto wykładamy na ściereczkę (ściereczkę możemy oprószyć cukrem pudrem z cukrem waniliowym). Zdejmujemy pergamin i zawijamy ciasto w ściereczkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem i kwaskiem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy owoce.
Ciasto odwijamy, wykładmy bitą śmietaną z owocami, ponownie zawijamy i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki.
Życzę SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.01.2014 06:53
zapowiada sie wspanialy deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak