Sposób przygotowania

udka z kurczaka będziemy osobno zawijać w foli aluminiowej, dlatego wcześniej musimy przygotować odpowiednie kawałki foli, na którą wysypujemy nieco przyprawy do grilla oraz soli i pieprzu, na tym kładziemy udka z kurczaka - posypujemy je ponownie przyprawą, doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na każdym kawałku mięsa liście laurowe i ziele oraz odrobinę masła. Mięso dokładnie zawijamy w foli i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Do grillowania potrzebny jest mocny żar, kładziemy na ruszcie mięso zawinięte w foli i grillujemy je w ten sposób przez godzinę, co kwadrans obracając na drugą stronę. Po tym czasie mięso wyciągamy z foli i kolejne pół godziny grillujemy bezpośrednio na ruszcie, aby złapało ładny kolor i smak grillowanego mięsa - bardzo często obracamy aby sie nie przypalało. Po 1,5h grillowania udka są już miękkie i wyśmienite w smaku, podajemy z ketchupem oraz podpiekanym na grillu chlebem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !