Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grillowane udka z kurczaka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka 2
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziela angielskie 2
Grill przyprawa klasyczna Prymat
masło 1 łyżeczka
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: grillowane udka z kurczaka

udka z kurczaka będziemy osobno zawijać w foli aluminiowej, dlatego wcześniej musimy przygotować odpowiednie kawałki foli, na którą wysypujemy nieco przyprawy do grilla oraz soli i pieprzu, na tym kładziemy udka z kurczaka - posypujemy je ponownie przyprawą, doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na każdym kawałku mięsa liście laurowe i ziele oraz odrobinę masła. Mięso dokładnie zawijamy w foli i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Do grillowania potrzebny jest mocny żar, kładziemy na ruszcie mięso zawinięte w foli i grillujemy je w ten sposób przez godzinę, co kwadrans obracając na drugą stronę. Po tym czasie mięso wyciągamy z foli i kolejne pół godziny grillujemy bezpośrednio na ruszcie, aby złapało ładny kolor i smak grillowanego mięsa - bardzo często obracamy aby sie nie przypalało. Po 1,5h grillowania udka są już miękkie i wyśmienite w smaku, podajemy z ketchupem oraz podpiekanym na grillu chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 01.06.2012 15:38
pieczyste
Magdalena/26Mooi 18.11.2011 07:44
eleganckie...;p
agnieszka137 11.10.2011 14:40
jakie chrupiące!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak