Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka inaczej

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 g
jajko 1 sztuka
cukier 2 łyżki
mąka 1 i 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
cynamon 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie 150 g
cukier puder
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżecza
jabłka 1 słodkie

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka inaczej

Kroki postępowania

1
Wszystkie jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. 250g obranych jabłek zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Dodać jajko, cukier i bardzo miękkie masło i zmiksować na gładką masę.
Krok 1 - Szarlotka inaczej foto
2
Dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Szarlotka inaczej foto
3
Orzechy drobniutko posiekać, a resztę jabłek pokroić w kostkę.
Krok 3 - Szarlotka inaczej foto
4
Dorzucić orzechy i jabłka do masy i wymieszać całość łyżką.
Krok 4 - Szarlotka inaczej foto
5
Niedużą, okrągłą tortownicę (średnica ok. 23 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto do formy
Krok 5 - Szarlotka inaczej foto
6
piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Krok 6 - Szarlotka inaczej foto
7
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Krok 7 - Szarlotka inaczej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 20.04.2012 10:04
super
Grażyna13 07.11.2011 21:41
Pycha !
BernadettaP 11.10.2011 08:33
uwielbiam szarlotkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak