Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 5 szt.
cukier wanilinowy 1 szt.
torebka proszku do pieczenia 1 szt.
olej 1/4 Litra
kakao 2 łyżki
rum 3 łyżki
cukier puder 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Dno tortownicy natłuścić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, jaja, 1/8 l letniej wody i olej. Wszystkie składniki miksować krótko na najniższych obrotach, następnie dwie minuty na najwyższych, aby uzyskać gładka masę. Całość ciasta podzielić na dwie równe części. Jedną z nich połączyć z kakao
1-2 łyżki jasnego ciasta umieścić pośrodku tortownicy, nakryć 1-2 łyżkami ciemnego ciasta. W ten sposób napełniać tortownicę naprzemian jasnym i ciemnym ciastem, po czym natychmiast wstawić do piekarnika.
Piec 50 minut na złocisty kolor. Wyjąć z poiekarnika, ciasto wyłożyć z formy na pergamin. Ostudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesiać i ucierać z rumem(innym alkoholem) do uzyskania rzadkiej konsystencji. Rozprowadzić na powierzni ostudzonego ciasta.
Piec 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 16.10.2011 11:18
gorąco polecam
Justyna Jussstiii 16.10.2011 11:18
gorąco polecam
SmacznaPyza 11.10.2011 09:11
od razu widać, że nie piekłeś tego ciasta - jak do jednej części dodaje się kakao to do drugiej taką samą ilość mąki bo obie części powinny być tej samej gęstości żeby wyszły ładne paski. Poza tym brak podanej wielkości formy, brak temperatury pieczenia a za to po lukrowaniu mamy piec drugi raz?!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak