Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny z ciasta pierogowego

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 35 dag
sól
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z ciasta pierogowego

Bliny te robię zazwyczaj wtedy, kiedy zrobię zbyt dużo ciasta na pierogi, ale przyznam ,że za studenckich czasów zdarzało się przyrządzać je po prostu na kolację, z racji tego , że są bardzo tanie. W wysypanej na stolnicę mące robimy dołek, wsypujemy sól, a następnie wlewamy wrzątek mieszając szybko nożem.Kiedy odrobinę ostygnie, zagniatamy rękoma. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody. Zrobione ciasto musi \"odpocząć\" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Kroimy ciasto na niezbyt dużo prostokąty. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. Takie bliny smakują najlepiej na ciepło, ponieważ na zimno są troszeczkę \'gumowe\'. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 17.12.2011 15:49
nigdy nie jadłam ale myśle ze by mi smakowały:)
maryśka 17.10.2011 21:00
ciekawe
Justyna Jussstiii 14.10.2011 09:42
pycha
Justyna Jussstiii 14.10.2011 09:42
pycha
IKrakowianka 13.10.2011 09:46
bardzo spodobał mi się ten pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak