Sposób przygotowania

Z mąki, cukru, margaryny, żółtek, jajka, śmietany i kakao zagniatamy kruche ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części, schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Blachę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą. Możemy zamiast natłuszczania wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy i układamy na blasze. Wykładamy cząstki jabłek, jedno przy drugim. Jabłka posypujemy cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Budynie gotujemy na mleku. Następnie gorący budyń wylewamy na jabłka. Na masie budyniowej ostrożnie układamy drugą część rozwałkowanego ciasta. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !