Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowy jabłecznik z budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka tortowa 3 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 4 szt
jajko 1 szt
kakao 2 łyżki
śmietana 4 łyżki
budyń śmietankowy 3 op
mleko 1 l
jabłka 1,5 kg
cynamon Prymat 1/2 op
cukier waniliowy 1 op
cukier puder 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy jabłecznik z budyniem

Z mąki, cukru, margaryny, żółtek, jajka, śmietany i kakao zagniatamy kruche ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części, schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Blachę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą. Możemy zamiast natłuszczania wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy i układamy na blasze. Wykładamy cząstki jabłek, jedno przy drugim. Jabłka posypujemy cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Budynie gotujemy na mleku. Następnie gorący budyń wylewamy na jabłka. Na masie budyniowej ostrożnie układamy drugą część rozwałkowanego ciasta. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 11.10.2011 22:21
pyszne ciasto
Emilia22 11.10.2011 10:14
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak