Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z boczkiem w sosie holenderskim

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 2 szt
boczek 8 plastrów
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
żółtko jajek 3 szt
masło 150 g
sok cytrynowy 1 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz
szczypiorek 1/2 pęczka
Czosnek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z boczkiem w sosie holenderskim

Każdy filet dzielimy na 2 części - tak abyśmy otrzymali 4 kotlety.
Kotlety leciutko rozbijamy tłuczkiem- posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i posiekanym szczypiorkiem- zwijamy w roladki.
Każdą roladkę owijamy dwoma plasterkami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekamy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni- jeśli boczek za bardzo się rumieni- możemy przykryć wierzch folią aluminiową.
Masło klarujemy i studzimy.
Żółtka ubijamy w kąpieli wodnej aż powstanie gęsty sos- stopniowo dodajemy rozpuszczone masło- cały czas ubijając- na koniec dodajemy sok cytrynowy, pieprz i Kucharek.
Kurczaka podajemy z sosem i ulubionymi warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 29.10.2011 22:48
chętnie wypróbuję
Natalia40 21.10.2011 19:28
extra
calliope 12.10.2011 19:32
fajny przepis
zdzislawa2 11.10.2011 18:30
kurczaka z boczkiem nie próbowałam :)
AgaS10 11.10.2011 10:21
zrobiłam się głodna:)
AgaS10 11.10.2011 10:21
zrobiłam się głodna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak