Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki nadziewane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
mleko 0,5 szkl
marmolada 3/4 szkl
cukier 3 łyżki
margaryna 0,5 kost
mąka 3 szkl
drożdże 7 dag
sól
białko 1 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki nadziewane

Mleko lekko podgrzać w rondelku. Do miski rozkruszyć drożdże, dodać mleko i cukier, wymieszać. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże z mlekiem, dodać jajka, sól i margarynę pokrojoną na kawałki. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ciasto włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć. Do miski wlać zimną wodę, włożyć ciasto do wody, a gdy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć ciasto i podzielić na 3 części. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Blachę do pieczenia, wykładamy papierem pergaminowym. Na papierze układamy rogaliki, zachowując odstępy. Białko roztrzepać widelcem, posmarować rogaliki, wstawić do piekarnika w temp.180 stop. na ok.25 minut. Ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 13.10.2011 08:56
apetycznie wygladajace, skusilabym sie na nie jednego;]
Henryka2 10.10.2011 23:49
Pyszności! Żeby mi jeszcze kto zrobił!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak