Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzone udka z kurczaka

5.0
(103)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 8 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
woda 1 litr
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 8 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzone udka z kurczaka

Kroki postępowania

1

Udka przekładamy do miski lub garnka i przygotowujemy zalewę. Ilość zalewy jest zależna od ilości mięsa oraz wielkości naczynia w jakim je przygotowujemy, ale proporcje są zawsze takie same. Do litra zimnej przegotowanej wody dodajemy wszystkie przeprawy i mieszamy do czasu rozpuszczenia soli, następnie zalewę wlewamy do mięsa i pozostawiamy je tak całą noc.

Krok 1 - Wędzone udka z kurczaka foto
2

Na drugi dzień mięso wyjmujemy z zalewy, nacinamy lekko skórę na nogach, aby zrobić zagłębienia na sznurek i mocno zawiązujemy grubym specjalnym sznurkiem. Wkładamy mięso do wędzarki.

Krok 2 - Wędzone udka z kurczaka foto
3

Mięso wędzimy przez ok 2,5-3 godzin w temperaturze 60 stopni, najlepiej na drzewie owocowym (śliwka, wiśnia, jabłoń). Po uwędzeniu zdejmujemy mięso i obcinamy sznurki.

Krok 3 - Wędzone udka z kurczaka foto
4

Skóra z udka z racji dużego przesycenia dymem nie jest najlepsza, za to mięso jest delikatne i soczyste.

Krok 4 - Wędzone udka z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 18.11.2012 00:54
jeśli sam coś zrobisz wtedy wiesz tak naprawdę co jesz. Świetny przepis szkoda, że niewiele osób ma dostęp do wędzarni. Ale jest nadzieja, że im więcej osób poczyta sobie takie przepisy to w ogródkach jak grzyby po deszczu zaczną wyrastać wędzarnie :o)
Mysiunia 08.04.2012 07:58
A jaki pyszny schab i boczek wyszedł na święta :)
BernadettaP 07.04.2012 20:49
Uwielbiam wędzony drób, a tej wędzarni już długo Wam zazdroszczę !
angelika14 12.02.2012 23:01
musi być smaczne
Mati13 12.10.2011 19:57
najlepsze!
Barbara40 11.10.2011 19:17
Co za rarytas !!!!!!!!!!!!!!!!!!
sylwia / sytofala 10.10.2011 21:22
pyszności
ewasylwia 10.10.2011 12:37
Oj musi byćpyszniutkie
Magdalena67 10.10.2011 12:14
Świetnie wygląda
Beatris 10.10.2011 11:14
Super sprawa tak przygotowane mięsko. Też marzę o swojej wędzarni. Muszę o tym pomyśleć przez zimę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak