Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z cebula i boczkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dag
cukier 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
mleko 250 ml
mąka pszenna
oliwa 2 łyżki
boczek wędzony 20 dag
cebula 6 szt
ser żółty 20 dag
zioła wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z cebula i boczkiem

1. Zrób zaczyn: drożdże pokrusz, utrzyj z cukrem, zalej ciepłym mlekiem, rozprowadź, a następnie wymieszaj z 3 łyżkami mąki. Przykryj zaczyn bawełnianą ściereczką i odstaw na ok 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Przesiej resztę mąki ze szczyptą soli. Wlej rozczyn, wymieszaj, zagnieć elastyczne ciasto (jeśli będzie twarde, wlej trochę wody), dodaj oliwę, ponownie zagnieć i odstaw na 10 min.
3. Boczek pokrój w drobną kostkę, a obrane cebule w pióra. Ser żółty zetrzyj na tarce o dość grubych oczkach. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. obłóż cebulą, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Wierzch posyp boczkiem i serem. Piecz pizzę 40 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 29.10.2013 07:49
uwielbiam pizzę
Dorota37 22.08.2013 17:46
jaka pyszna
Dorian 07.04.2012 12:25
super
Wiesława1 30.11.2011 20:34
pycha
Olaa 18.11.2011 14:26
super
Izabela/bella81 12.10.2011 08:40
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak