Sposób przygotowania

1. Zrób zaczyn: drożdże pokrusz, utrzyj z cukrem, zalej ciepłym mlekiem, rozprowadź, a następnie wymieszaj z 3 łyżkami mąki. Przykryj zaczyn bawełnianą ściereczką i odstaw na ok 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Przesiej resztę mąki ze szczyptą soli. Wlej rozczyn, wymieszaj, zagnieć elastyczne ciasto (jeśli będzie twarde, wlej trochę wody), dodaj oliwę, ponownie zagnieć i odstaw na 10 min.
3. Boczek pokrój w drobną kostkę, a obrane cebule w pióra. Ser żółty zetrzyj na tarce o dość grubych oczkach. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. obłóż cebulą, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Wierzch posyp boczkiem i serem. Piecz pizzę 40 min w 180 stopniach.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !